Wetgeving voor dronevliegen:
Hoofdstuk 1: Categorieën:
De totale wetgeving over dronevliegen is tamelijk ingewikkeld.
Zo zijn er drie categorieën voor drones:
1: vluchten met een laag risico
2: vluchten met een gemiddeld risico
3: vluchten met een hoog risico.
Als u gaat vliegen met een drone van drone verhuur Zwolle, zult u in de de eerste categorie vallen - laag risico.
Dit komt omdat:
- De drone onder de 250 gram weegt.
- U maximaal 120 meter hoog gaat (de drone geeft dan zelf aan dat deze niet hoger mag).
- U geen gevaarlijke stoffen zult vervoeren
- U niets uit de drone zult laten vallen (u neemt geen dingen mee)
- U de drone altijd in de gaten zult houden.
De eerste 5 punten zijn voor u simpel. Hoef u niets aan te doen.
Waar u wel rekening mee moet houden is dat u de drone altijd moet kunnen zien. Dus als u naar een weiland gaat, kunt u prima een mooi stuk weg vliegen. En hoog (tot 120 meter) kunt u de drone goed volgen.
Maar indien u voor een huis staat en u gaat er omheen vliegen, dan kan het zijn dat u de drone niet ziet doordat het huis er voor staat. Dit mag dus niet. U dient dan of met de drone mee te lopen, of in contact te staan met iemand achter het huis die u instructies kan geven via telefoon of portofoon.

Hoofdstuk 2 - Waar mag u (NIET) vliegen:
U mag niet vliegen boven de 120 meter omdat u dan in het vliegruim komt. Maar zo zijn er meer gebieden waar onder de 120 meter ook een groot risico is. Hierdoor mag u daar helemaal NIET vliegen, of onder bepaalde voorwaarden.
De DJI zal dit zelf ook aangeven, maar kijk ook op de site gemaakt voor door de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone
Daarnaast mag u ook niet boven grote groepen mensen vliegen zoals evenementen waar mensen niet redelijkerwijs snel weg kunnen mocht u een probleem hebben met de drone. Ook bij ongevallen mag u niet vliegen omdat er een helikopter kan komen van de politie of ambulance. Als er ander vliegverkeer is, land dan zo snel mogelijk. Ga er vanuit dat de drone niet gezien wordt door de andere piloten.
Hoofdstuk 3 - Privacy:
Hoe om te gaan met privacy tijdens het drone-vliegen is een veel gestelde vraag. Dit is niet heel anders dan het maken van foto's met je mobiel. Alleen met de drone kun je natuurlijk op plekken komen waar je mobieltje niet zomaar is.
Ik quote van www.politie.nl het volgende:
"Er is er geen luchtfotovergunning nodig om (met een drone) foto's en video's vanuit de lucht te maken. Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen. Dan moet je altijd toestemming hebben van de eigenaar." 0613304816
Met betrekking tot het portretrecht is veel te lezen op: www.dirkzwager.nl.
Vanuit de opleiding heb ik het volgende geleerd:
Je mag je op publiekelijke locaties (parken, straat etc.) foto's maken vanuit het vrije nieuwsgaring. Wil je niet op de foto, begeef je dan niet in de publieke ruimte. Wat je vanaf de straat kunt zien is dus publiekelijk. Als mensen bewust de gordijnen dicht hebben gedaan en jij gaat daar precies in de kier filmen of over een schutting vliegen, dan mag dat dus niet.
Echter, om de beelden te publiceren (krant, facebook of gelijkwaardig) mag dit alleen als er zich geen redelijk belang zich daar tegen verzet. Dus degene die op de foto staat moet daar geen bezwaar tegen hebben of uitspreken. Dit is vooral van belang al mensen duidelijk in beeld staan.
Dit alles is niet anders dan de foto's die je met je digitale camera of mobiel maakt. Hou rekening met elkaar, respecteer privacy en schiet de mooiste beelden!